Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vastag Éva

Születésem óta Balatonszemesen élek. Az agyaggal gyerekkori alkotótáborban ismerkedtem meg, és jó alaposan bele is ragadtam. A mesterség alapjait egy fazekasműhelyben tanultam. Elméleti és művészeti alapképzést a Kaposvári Zichy Iparművészeti iskolában kaptam. Érdeklődésem a hagyományos fazekasság felé fordult. Több év Népi Iparművészeti Zsűriztetés és pályázatok után 2000-ben és 2002-ben is szerepeltem a Néprajzi Múzeum: Élő Népművészet kiállításán. Ez évben megkaptam a Népi Iparművész címet. Munkám és a mindennapi élet során ma is az ősi mesterség és a régi falusi életforma eszközeit, formai és technikai megoldásait használom. Rendszeresen részt veszek Népművészeti kiállításokon itthon és külföldön egyaránt.

Dombi Gábor

Szülővárosom Pécs. Itt telt gyerekkorom, iskolaéveim. Az első szárnypróbálgatások; rajzpályázatok, képzőköri, csoportos majd egyéni kiállításaim színtere. A szülői ház még ma is Pécshez köt. Gyermekkorom nyarait a Balatonnál töltöttem. A víz, a különös fények már akkor is elbűvöltek, és ez a varázslat ma is tart. Hiszen néhány éves külföldi kalandozás után itt leltem új életre. A szemesi szőlőhegy (ahol élünk), ódon présházaival, a tóra néző domboldalakkal, a víz távoli csillogása képeim állandó témája. Kezdetben akvarell és pasztell technikával dolgoztam. Jelenleg olajjal festek. Zsűrizett képeim pécsi galériákban, Bp.-i Csontváry Galériában, és ausztriai kiállításokon is szerepeltek.

Immáron harmadik éve minden nyáron Balatonszemesen van közös kiállításunk. Az év minden napján közös életünk. Múltidéző környezetben, "falusi romantikával", esőben sárral, télen hóval, nyáron porral, kukorékoló pirkadat, kutyaugatós telihold, lódobogós madárdal, mogyoróágú kapanyél, trágyaillatú vasvilla, csillagleső borospohár, szalonnaillatú tüzek, mólói naplemente, vitorlabontogató szelek. 2007. május végétől, a környék csendjét megtöri egy hol síró, hol kacagó, gőgicsélő gyerekhang, hiszen sok-sok önálló alkotás után, megszületett a közös nagy mű, Sólyom.

www.vastag-dombi.try.hu